Vilket datum är Black Friday

22 oktober 2023
Jon Larsson

En översikt över ”vilket datum är Black Friday”

Black Friday är en av de mest populära shoppinghändelserna under året och är välkänd för sina stora reor och rabatter. Men vilket datum infaller egentligen Black Friday? I denna artikel kommer vi att ge en grundlig översikt över vad Black Friday är och förklara vilket datum det inträffar varje år.

Vad är Black Friday och vilka typer finns det?

shopping

Black Friday är traditionellt sett den fredag som följer efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Det är en tidpunkt då många butiker och e-handelsplattformar erbjuder stora reor och specialerbjudanden för att locka kunder. Detta har blivit en viktig del av shoppingkulturen i många länder runt om i världen.

Det finns olika typer av Black Friday-event. Förutom den traditionella butiksshoppingen har e-handeln vuxit snabbt under de senaste åren och många företag erbjuder nu online-erbjudanden under Black Friday. Det finns även specifika sektorer som riktar in sig på Black Friday, till exempel elektronik- och modebranschen.

Populära datum för Black Friday

Datumet för Black Friday varierar varje år och infaller alltid på den fjärde fredagen i november. Den exakta datumen kan dock skilja sig mellan olika år. För att ge en mer kvantitativ mätning kan vi titta på de senaste årens Black Friday-datum:

2016: 25 november

2017: 24 november

2018: 23 november

2019: 29 november

2020: 27 november

2021: 26 november

Skillnader mellan olika Black Friday-datum

På grund av att datumet för Black Friday varierar mellan olika år kan det ha en inverkan på hur människor planerar sina inköp och beräknar sina budgetar. Det kan även påverka deltagandet och benägenheten att köpa under händelsen. Till exempel kan Black Friday som infaller senare i november leda till att fler människor har mottagit sina löner och kan därför spendera mer pengar.

Det är också värt att notera att vissa människor föredrar att undvika Black Friday på grund av de långa köerna, trängseln i butiker och möjligheten att inte få tag på de produkter de vill ha. Detta kan leda till att de väljer att handla online eller att vänta till andra reor efter Black Friday.

Historiska för- och nackdelar med olika Black Friday-datum

När vi tittar tillbaka på historien har olika Black Friday-datum haft sina fördelar och nackdelar. Ett senare datum kan till exempel innebära att butikerna har mer tid att planera sina reor och marknadsföringskampanjer, vilket kan leda till bättre erbjudanden och priser för kunderna.

Å andra sidan kan ett tidigare datum ge butikerna en fördel genom att locka kunder innan konkurrensen ökar. Det kan även vara en fördel för kunderna att ha mer tid att göra sina inköp och få produkterna i tid för jul.Sammanfattningsvis är datumet för Black Friday en viktig faktor för både butiker och kunder. Det varierar varje år och påverkar hur människor planerar sina inköp och deltar i reorna. Genom att vara medveten om det exakta datumet kan man bättre utnyttja de erbjudanden och rabatter som erbjuds. Glöm inte att hålla utkik efter Black Friday-erbjudanden och gör dig redo för en shoppingupplevelse av sällan skådat slag.

FAQ

Finns det olika typer av Black Friday-event?

Ja, det finns olika typer av Black Friday-event. Förutom traditionell butiksshopping har e-handelsplattformar nu även online-erbjudanden under Black Friday. Vissa sektorer, som elektronik- och modebranschen, riktar sig specifikt till Black Friday och erbjuder särskilda reor och rabatter.

När infaller Black Friday varje år?

Black Friday infaller alltid på den fjärde fredagen i november. Datumet kan dock variera mellan olika år. Här är några exempel på de senaste årens Black Friday-datum: 2016: 25 november, 2017: 24 november, 2018: 23 november, 2019: 29 november, 2020: 27 november, 2021: 26 november.

Vad är fördelarna och nackdelarna med olika Black Friday-datum?

Fördelarna med ett senare Black Friday-datum inkluderar att butikerna har mer tid att planera reor och marknadsföring, vilket kan leda till bättre erbjudanden för kunderna. Nackdelar kan vara längre köer och trängsel i butikerna. Ett tidigare datum kan ge butikerna en konkurrensfördel och ge kunderna mer tid att göra sina inköp i tid för jul.

Fler nyheter