Black Friday är en av de mest populära shoppingdagarna på året och lockar miljontals människor runt om i världen

24 oktober 2023
Jon Larsson

Men när är det egentligen Black Friday och vad innebär det? I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om Black Friday och dess olika variationer.

Översikt över ”när är det Black Friday”

Black Friday är traditionellt sett den fredag som infaller dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Det innebär att Black Friday alltid infaller dagen efter den fjärde torsdagen i november. Sedan en tid tillbaka har Black Friday spridit sig över hela världen och är numera en global shoppingdag. I Sverige har vi sett en ökande popularitet för Black Friday de senaste åren, vilket har lett till att flera företag och butiker nu erbjuder stora rabatter och erbjudanden under denna dag.

Presentation av ”när är det Black Friday”

shopping

Black Friday innebär att handeln erbjuder kraftigt rabatterade priser på en rad olika produkter. Det kan vara allt ifrån elektronik till kläder och heminredning. Många butiker och online-plattformar lockar kunderna med lockande erbjudanden och kampanjer för att få folk att handla under denna dag. Ett populärt inslag under Black Friday är också ”dörröppnare”, där butiker öppnar sina dörrar tidigt på morgonen och erbjuder extra bra priser under en begränsad tid. Detta kan ibland leda till långa köer och stora folksamlingar.

Kvantitativa mätningar om ”när är det Black Friday”

Enligt statistik från tidigare år har Black Friday växt enormt i popularitet över hela världen. Enligt en undersökning från 2019 spenderade konsumenter runt om i världen cirka 27 miljarder dollar under Black Friday, vilket var en markant ökning jämfört med föregående år. I Sverige har omsättningen under Black Friday också ökat stadigt de senaste åren, och det är nu en av de största shoppingdagarna på året.

Skillnader mellan olika ”när är det Black Friday”

En viktig faktor att notera är att Black Friday kan variera något beroende på land och region. Till exempel är det vanligt att vissa länder har längre Black Friday-erbjudanden, vilket kan sträcka sig över hela helgen eller till och med hela veckan. Det finns också variationer när det gäller vilka produkter och butiker som erbjuder de bästa rabatterna. Vissa butiker kan fokusera mer på elektronik, medan andra kanske erbjuder bättre priser på kläder eller inredning.

För- och nackdelar med olika ”när är det Black Friday”

En fördel med att Black Friday är en global händelse är att det ger konsumenterna möjlighet att hitta erbjudanden från butiker över hela världen. Det kan vara en perfekt tidpunkt att köpa produkter som annars är dyra eller svåra att få tag på. Nackdelen är dock att det kan bli en överkonsumtionskultur där människor lockas att köpa saker de egentligen inte behöver bara för att det är Black Friday. Dessutom kan överfulla butiker och hetsen runt att få tag på de bästa erbjudandena skapa stress och kaos.

För att sammanfatta, Black Friday är en global shoppingdag som infaller dagen efter Thanksgiving. Det är en tidpunkt då företag och butiker erbjuder kraftigt rabatterade priser på ett brett utbud av produkter. Black Friday har växt i popularitet över hela världen och har både fördelar och nackdelar för konsumenterna. Det är viktigt att vara medveten om de olika versionerna av Black Friday och att göra välgrundade köpbeslut baserat på egna behov och intressen.Källor:

– Statistik från 2019 Black Friday-försäljning – [LÄNK]

– Artiklar och rapporter om Black Friday från konsumentorganisationer och nyhetskällor.

FAQ

Finns det skillnader i Black Friday mellan olika länder?

Ja, det finns vissa skillnader när det gäller Black Friday mellan olika länder. Till exempel kan längden på erbjudandena variera, och olika produkter och butiker kan erbjuda olika rabatter. Det är en bra idé att undersöka vad som erbjuds i det land eller region där man planerar att handla under Black Friday.

När är Black Friday?

Black Friday infaller alltid dagen efter den fjärde torsdagen i november, vilket är dagen efter Thanksgiving. Det är traditionellt sett starten på julhandeln och lockar miljontals människor runt om i världen.

Vad är Black Friday?

Black Friday är en global shoppingdag som infaller dagen efter Thanksgiving. Det är en tidpunkt då företag och butiker erbjuder kraftigt rabatterade priser på ett brett utbud av produkter.

Fler nyheter